corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Monday, January 4, 2010

Di sebalik kehebatan Burj Dubai


Menara adalah kuasa, demikian tulis Judith Dupre dalam bukunya, Skyscrapers yang diterbitkan sepuluh tahun lalu. Ketika buku ini diterbitkan, dua bangunan tertinggi di dunia berada di Kuala Lumpur iaitu Menara Berkembar Petronas.

Kini selepas sepuluh tahun, Menara Berkembar Petronas berada pada tangga kelima dan esok dengan rasminya sebuah lagi bangunan tertinggi di dunia akan dibuka. Burj Dubai yang terletak di Dubai menjadi satu mercu tanda keajaiban seni ketukangan serta teknologi pembikinan manusia dalam pembinaan bangunan. Burj Dubai mengulangi tamadun hebat manusia dalam pembinaan di Asia Barat selepas piramid yang muncul sebagai binaan tertinggi empat alaf lalu.

Burj Dubai yang tingginya 818 meter (bayangkan ketinggian bangunan hampir satu kilometer) mempunyai 160 tingkat memecah rekod Taipei 101 yang dirasmikan tahun 2004. Taipei 101 tingginya 509 meter mempunyai 101 tingkat.

Benar seperti kata Judith Dupre, menara adalah kuasa. Membina bangunan tinggi menjadi simbol ketinggian tamadun dan kuasa sesuatu bangsa. Sejak manusia mula membina tamadun, mereka sudah berlumba-lumba mendirikan bangunan yang tinggi mengatasi yang lain. Lihat saja bagaimana orang Mesir zaman kuno sudah membina pencakar langit lebih 2,000 tahun sebelum Masihi iaitu piramid.

Piramid paling tinggi ialah Cheo setinggi 146.6 meter (481 kaki) di Giza. Orang Greek pula sudah membina Parthenon pada kira-kira tahun 432 Sebelum Masihi. Pada zaman moden bangunan pertama paling tinggi ialah Washington Monument yang didirikan pada 7 Ogos, 1783 bagi memperingati Presiden Amerika Syarikat (AS) yang pertama, George Washington.

Pada dekad pertama alaf baru, bangunan tertinggi yang berada di Asia berpindah ke Asia Barat dan Dubai memang layak untuk menjadi pemilik bangunan tertinggi kerana kekayaan negara Emeriat Arab Bersatu (UAE). Sebelum ini bangunan tertinggi Menara Berkembar Petronas (Kuala Lumpur, Malaysia), International Commerce Centre (Hong Kong, China), Shanghai World Financial Centre (Shanghai, China) dan Taipei 101 (Taipei, Taiwan).

Kini Burj Dubai menjadi mercu tanda terbaru penciptaan manusia membangunkan sebuah bangunan yang tingginya hampir satu kilometer. Dengan ketinggian yang "luar biasa" itu, dijangka rekod yang dipegang oleh Burj Dubai tidak mungkin dapat diatasi sekurang-kurang 20 tahun akan datang. Ketinggian yang paling hampir ialah Taipei 101 itu pun hanya 509 meter. Ini disebabkan oleh faktor krisis ekonomi global khususnya negara-negara maju yang menjadi penghalang untuk membelanjakan berbilion ringgit untuk membina sebuah mercu tanda.

Kerana itu banyak penganalisis ekonomi meramalkan tingginya Burj Dubai mencakar langit dan membelah awan akan menjadi mercu tanda merudumnya Dubai. UAE kini mendepani krisis ekonomi dan hampir tumbang pada akhir November. Bagaimanapun bernasib baik apabila negara jiran, Abu Dhabi yang juga kaya dengan minyak menyuntik lebih RM38 bilion kepada UAE. Burj Dubai yang boleh dilihat sejauh 100 kilometer kini menjadi mimpi ngeri dan seperti kata pepatah, biar papa asal bergaya. Mata yang memandang memang melihat Burj Dubai sangat bergaya tetapi UAE ligat memikir mencari jalan untuk menjadikan mercu tanda ini sebagai penyumbang kepada ekonomi Dubai.

"Burj Dubai belum mampu menyakinkan pelabur, " demikian ulas Pengarah Bersekutu agensi CB Richard Ellis, Mathhew Green. Dia seterusnya berkata, kadar sewa bangunan komersial turun lebih 55 peratus dari tahun ke tahun. Inilah realiti yang dihadapi oleh Burj Dubai apabila sebahagian besar ruang pejabat dan kediaman untuk disewa masih kosong.

Adakah badi "bangunan tinggi" dengan "keruntuhan ekonomi" yang berlaku sebelum ini terkena pada Burj Dubai seperti yang tercatat dalam The Skycraper Index: Faulty Towers? Buku ini memaparkan hubungkait antara bangunan pencakar langit akan diikuti dengan krisis ekonomi. Misalnya New York Stock Exchange mengalami kejatuhan pada 1907 sebaik saja bangunan pencakar langit Singer Building dan Metropolitan Life Tower didirikan.

Selepas terbinanya Bangunan Empire State diikuti pula oleh krisis ekonomi di Wall Street yang seterusnya mencetuskan Great Depression tahun 1929. Begitu juga setelah siapnya bangunan World Trade Centre (WTC) di New York (yang diletupkan dalam tragedi 11 September 2001) yang dibuka pada 1973 diikuti dengan krisis ekonomi global.

The Skycraper Index: Faulty Towers juga mencatatkan ketika Menara Berkembar Petronas dalam pembinaan krisis ekonomi yang teruk melanda Asia pada 1997. Maka krisis ekonomi apa pula yang akan melanda dunia atau dunia Arab saja selepas Burj Dubai megah berdiri menggapai awan? Adakah krisis ekonomi global yang melanda Amerika Syarikat (AS) sekarang ini menjadi petanda yang dikaitkan dengan Burj Dubai seperti yang dicatatkan dalam The Skycraper Index: Faulty Towers? Mungkin ada benarnya kalau kita melihat kedudukan ekonomi UAE masa kini menjelang persiapan akhir perasmian Burj Dubai esok.

Burj Dubai yang menelan belanja RM67 bilion mempunyai lebih 3,000 unit kediaman, 1,200 ruang untuk membeli belah dan sembilan hotel itu sekaligus menjadi pusat membeli belah terbesar di dunia. Rekod lain yang dipegang oleh Burj Dubai adalah bangunan yang paling banyak tingkat (160 tingkat walaupun jumlah sebenar masih dirahsiakan oleh pemaju Emaar sehingga esok), lif yang paling tinggi dan lif yang paling laju (kelajuan 64km/j)

Reka bentuk Burj Dubai dicetuskan oleh arkitek Skidmore, Owings dan Mervill dan dibina dengan kepakaran syarikat kontraktor dari Korea Selatan, Samsung Engineering & Construction yang juga pernah membangunkan Menara Berkembar Petronas dan Taipei 101. Burj Dubai dibina dengan bahan asasnya konkrit sebanyak 333,000 meter padu konkrit dan 39,000 tan besi.

Samsung Engineering & Construction berkerjasama dengan syarikat kontraktor Besix dari Belgium dan Arabtec dari UAE. Burd Dubai yang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan untuk mendepani gegaran gempa tetapi masih tidak selamat daripada serangan pengganas yang mengambil pendekatan serangan 11 September 2001 ke atas WTC.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup