corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Thursday, October 15, 2009

RM2 bilion lagi untuk Skim Jaminan Modal


KERAJAAN menambah peruntukkan Skim Jaminan Modal Kerja sebanyak RM2 bilion lagi daripada RM5 bilion yang diumumkan pada Mac lalu bagi membolehkan lebih ramai pengusaha industri kecil dan sederhana (PKS) memperoleh manfaat daripada skim berkenaan.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata tambahan peruntukan itu berikutan permintaan menggalakkan daripada usahawan PKS.

Beliau berkata, dana tambahan itu yang diambil daripada peruntukkan Skim Jaminan Penstrukturan Semula Korporat dijangka disalurkan sepenuhnya kepada PKS yang layak menjelang akhir tahun ini.


“Perkembangan semasa menunjukkan bahawa aktiviti ekonomi semakin baik dan skim jaminan modal kerja RM5 bilion yang diperuntukkan dalam pakej rangsangan kedua hampir habis dipohon.

“Berikutan permintaan yang menggalakkan, tiga minggu lalu kerajaan membuat keputusan memindahkan RM2 bilion dana dalam Skim Jaminan Penstrukturan Semula Korporat untuk dimasukkan ke dalam Skim Jaminan Modal Kerja bagi dimanfaatkan lebih ramai PKS,” katanya sambil menambah permintaan menggalakkan ini turut mencerminkan aktiviti perkilangan mereka yang semakin rancak akhir-akhir ini.

Beliau bagaimanapun tidak memberikan maklumat terperinci mengenai agihan berkenaan.

Katanya, berikutan pemindahan dana itu, peruntukkan di bawah Skim Jaminan Penstrukturan Semula Korporat kini hanya RM3 bilion.

Mengenai sama ada kerajaan akan melancarkan pakej rangsangan ekonomi ketiga untuk merangsang pertumbuhan ekonomi negara, Ahmad Husni berkata, setakat ini tidak ada keperluan untuk berbuat demikian.

“Berikutan persekitaran ekonomi global dan domestik yang semakin baik, buat masa ini kerajaan tidak melihat perlunya dilaksanakan pakej rangsangan ketiga.

“Namun, jika keadaan mendesak kerajaan mampu untuk menyalurkan peruntukan tambahan dan kerajaan masih ada kapasiti untuk berbuat demikian,” katanya.

Ahmad Husni juga berkata, kerajaan kekal dengan komitmennya untuk mengurangkan defisit perbelanjaannya tahun depan dan mempunyai keupayaan melakukannya walaupun mengambil masa beberapa tahun lagi untuk mencapai paras perbelanjaan seimbang.

"Bagi memastikan ia dicapai, beberapa langkah telah dan akan dilaksanakan untuk mengukuhkan kewangan kerajaan dan meluaskan hasil kerajaan," katanya.

Katanya, walaupun defisit Bajet 2009 dianggarkan meningkat kepada 7.6 peratus daripada 4.8 peratus pada 2008, peningkatan itu bukan disebabkan faktor domestik, sebaliknya faktor tekanan ekonomi global yang meningkatkan inflasi apabila harga minyak dan makanan naik mendadak.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup