corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Friday, October 2, 2009

Pemimpin Industri Beri Petua Untuk Berjaya Dalam Perniagaan

Kepimpinan, visi dan keupayaan mendorong orang lain merupakan ciri-ciri penting untuk berjaya dalam perniagaan hari ini, demikian menurut pemimpin industri.
Pandangan ini dikongsi oleh ahli-ahli panel pada Persidangan CEO Global Forbes Kesembilan di sini hari ini semasa sesi bertajuk "Leadership: Back from the Brink" yang menyentuh tentang pentingnya kepimpinan dalam perniagaan.

Sesi itu dikendalikan oleh Tim Ferguson, editor eksekutif Forbes dan editor majalah Forbes Asia.

Untuk menjadi sebuah organisasi berjaya, pengerusi Cathay Charity Foundation, Dr Fredrick Chien, berkata mendapatkan rakan kongsi atau orang yang sesuai amat penting.

"Tetapi tiada siapapun sempurna.

Jadi kita perlu mengambil pekerja mengikut kebolehan mereka. Jika mereka boleh dipercayai, kekalkan mereka. Sebagai seorang pemimpin, saya di sini untuk membantu menyelesaikan masalah anda," kata Chien apabila ditanya bagaimanakah mencari orang yang sesuai bagi sesebuah organisasi.

Pengarah urusan YTL Corp Bhd, Tan Sri Francis Yeoh, berkata seseorang itu perlu menguasai bahasa integriti dan moraliti, bahasa manusia dan bahasa mesin untuk menjadi pemimpin yang sesuai. Bahasa manusia serta bahasa integriti dan moraliti ialah menjadi pemimpin yang baik, manakala bahasa mesin ialah menguasai penggunaan alat dan penyelesaian teknologi maklumat (IT). "Anda mestilah sudah menguasai ketiga-tiga bahasa ini jika anda mahu menjadi ahli YTL Corp," katanya

Bekas pengerusi lembaga pengurusan BMW AG dan pengarah Microsoft, Dr Helmut Panke, berkata sebagai seorang pemimpin yang baik, seseorang itu perlu bekerja, dan bersedia untuk berbincang dan mendengar pendapat orang lain. "Untuk berjaya di sebuah negara asing, kita perlu mendengar dan mengalami perkara-perkara yang khusus bagi orang tempatan,". "Contohnya, BMW berada di Beijing selama sembilan tahun sebelum kami mendapat kelulusan untuk memulakan pengeluaran di China. Kami menubuhkan sebuah pejabat di Beijing untuk mempelajari dan memahami orang China," katanya.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup