corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Friday, September 4, 2009

Membangun Perniagaan Peribadi


Membangunkan kerajaan perniagaan sendiri mungkin menjadi dambaan bagi banyak orang. Namun memulakan sebuah usaha tidaklah semudah membalikan tangan. Ada hal-hal yang harus dipersiapkan, direncanakan dan dilaksanakan dengan ketekunan. Semak beberapa tips tentang bagaimana mempersiapkan membuka usaha sendiri berikut ini.

1. Melakukan Penelitian Pasaran

Penelitian merupakan elemen penting dalam membangunkan perniagaan. Lakukan penelitian di pasaran dan tentukan siapa pelanggan anda. Tentukan mana yang akan jadi sasaran utama Anda atau pelanggan Anda jadi lebih kecil. Fahami perbezaan antara pasaran dan dimana Anda dapat meraih pelanggan.

2. Pilih Rakan Kongsi Yang Tepat
Jika Anda akan mencari rakan kerja, pastikan Anda sudah memilih yang tepat. Anda ingin seorang rakan kerja yang memiliki latar belakang perniagaan atau pengarah perniagaan. Beberapa pengalaman pengurusan juga lebih disukai. Jika Anda ingin rakan kerja yang memenuhi latar belakang kewangan, mereka perlu memiliki kredit yang bagus atau kemampuan untuk menawarkan dukungan prinsip kewangan.

3. Jaminan Kewangan

Kewangan dapat jadi tentangan terbesar, tapi ada beberapa jenis pilihan yang tersedia untuk mendapatkan modal kerja. Ada dapat memilih mengikuti program organisasi kerajaan dalam membangunkan modal kerja. Anda juga boleh mula mengajukan pinjaman kepada bank yang menyediakan pembiayaan dan mendapatkan pinjaman berjumlah kecil. Atau Anda boleh membuat pinjaman peribadi di bank. Pilihan lain adalah mencari rakan kongsi yang mahu menyumbang modal untuk memulakan perniagaan bersama.

4. Ciptakan Image Atau Posisi Penjualan Yang Unik
Mula dengan membangun kredibiliti Anda, branding image Anda di khalayak dan para pelanggan untuk memasuki posisi penjualan atau pemasaran. Kembangkan tagline Anda dan temukan sudut yang tepat yang kepada produk atau layanan yang tertumpu kepada pelanggan. Ciptakan sebuah image yang membuat Anda dipercayai di mata pelanggan Anda.

5. Berhenti Berfikir Mendapat Laba Secepat Kilat
Sangat-sangat jarang ada perniagaan yang berjaya dalam satu malam. Kebanyakan perniagaan memerlukan masa dan usaha untuk mula melihat hasilnya. Saat Anda mula memahami perkara ini Anda tak seharusnya menaruh harapan secara berlebihan atau yang tak realistik. Persiapkan usaha, pengorbanan dan kemungkinan juga mengalami kerugian. Anda tak akan jadi kaya raya hanya dalam semalam, tapi Anda dapat membangun sebuah usaha yang menguntungkan secara berperingkat.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup