corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Friday, September 11, 2009

Malaysia tempat ke-23 mesra perniagaan dunia


MALAYSIA berada di tempat di tempat ke-23 daripada 183 negara yang dikaji selidik dalam Laporan Melaksanakan Perniagaan 2010 Bank Dunia.

Di kalangan negara Asia pula, Malaysia berada di tempat keempat sebagai negara yang paling mudah menjalankan perniagaan.

Malaysia juga buat tahun ketiga berturut-turut muncul negara yang paling mudah mendapatkan pinjaman di dunia serta yang mempunyai kos paling murah di Asia untuk mengeksport kontena, iaitu pada harga AS$450, dan kedua paling rendah untuk mengimport pada AS$450.

Negara ini yang berada di tempat ke-24 secara keseluruhan dua tahun lalu, kini berada di tempat keempat dalam kategori melindungi pelabur, membayar cukai (24), urus niaga sempadan bersilang 35), memuktamadkan perniagaan (57), menguatkuasakan kontrak (59), pengambilan pekerja (61), pendaftaran hartanah (86), memulakan perniagaan (88) dan berurusan dengan permit pembinaan (109).

Bank Dunia dalam kenyataannya bagi mengumumkan laporan itu berkata, Malaysia memudahkan beban mereka yang mahu memulakan perniagaan dengan memperkenalkan pusat sehenti baru bagi menyelaraskan pendaftaran.

Selain itu, katanya, Institut Setiausaha dan Pentadbiran Berkanun Malaysia (Maicsa) mengurangkan caj memperbadankan syarikat dan yuran korporat.

Mengikut laporan itu, Singapura berada di tempat teratas negara yang mudah menjalankan perniagaan untuk tahun keempat berturut-turut, diikuti New Zealand di tempat kedua dan Hong Kong tempat ketiga.

Thailand berada di tempat ketiga di Asia dan ke-12 di dunia, satu anak tangga lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup