corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Sunday, September 28, 2008

Pembiayaan Kasar Sektor Swasta Kekal RM59 Bilion Pada Ogos


KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) -- Pembiayaan kasar yang diperolehi sektor swasta pada Ogos dicapai RM59 bilion, yang sebahagian besarnya disebabkan terbitan sekuriti hutang swasta (PDS).Pembiayaan bersih swasta melalui pinjaman sistem perbankan dan sekuriti hutang kerajaan (PDS) yang masih ada berkembang pada kadar tahunan yang disatukan 13.8 peratus, kata Bank Negara Malaysia dalam satu kenyataan tentang Perkembangan Monetari dan Kewangan pada Ogos.

Permohonan dan kelulusan pinjaman dicatatkan lebih tinggi dalam bulan itu, yang dipacu oleh sektor perniagaan, katanya.Kadar antara bank bagi kesemua pembiayaan yang matang secara amnya kukuh dengan kadar deposit tetap kekal tidak berubah manakala purata kadar pinjaman bank komersil dicatatkan rendah pada kadar 5.98 peratus.

Kadar inflasi tidak berubah pada kadar 8.5 peratus pada Ogos. Kadar itu mencerminkan kenaikan harga pengangkutan dan makanan berbanding dengan setahun lepas.Wang secara luas atau M3 meningkat pada kadar tahunan sederhana 12.8 peratus pada Ogos, disebabkan kesan penguncupan aliran asing bersih yang besar serta operasi kerajaan.

Bagaimanapun, berasaskan bulan ke bulan, M3 merosot RM8.1 bilion, katanya.Dalam bulan itu, kesan pengembangan kredit yang lebih tinggi kepada sektor swasta ke atas M3 telah diseimbangkan oleh kesan penguncupan aliran asing bersih yang besar serta operasi kerajaan. Kerajaan telah menempatkan hasil yang diraih dari pengeluran Terbitan Pelaburan Kerajaan (GII) dengan Bank Negara Malaysia.

M1 turut berkembang pada kadar tahunan yang perlahan 13.1 peratus dan mencatatkan satu penurunan bulan ke bulan RM0.7 bilion, katanya.Permodalan sistem perbankan kekal kukuh dengan nisbah modal wajaran risiko (RWCR) 13.2 peratus sehingga akhir Ogos, katanya. Nisbah Pinjaman Tidak Berbayar (NPL) bersih kekal 2.5 peratus, katanya.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup