corporate

corporate

mission & vision

mission & vision

business & services

business & services

aviation lubricant

aviation lubricant

bowling

bowling

contact us

contact us
Loading...

PREVIOUS BOWLING PROJECT

PREVIOUS BOWLING PROJECT

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

Wednesday, August 6, 2008

Ekonomi diunjur berkembang sederhana

EKONOMI Malaysia diunjur berkembang pada kadar sederhana dalam separuh kedua tahun ini susulan kesan tekanan harga bahan api yang tinggi ke atas pertumbuhan eksport, perbelanjaan pengguna dan pelaburan negara. Menteri Kewangan Kedua Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, berkata pertumbuhan 7.1 peratus pada suku pertama serta jangkaan pertumbuhan kukuh pada suku kedua akan mengimbangi pertumbuhan separuh kedua yang lebih perlahan. "Kita tidak menyaksikan kesan negatif utama pada separuh kedua, walaupun akan terdapat sedikit pertumbuhan yang sederhana.

"Pengembangan yang perlahan daripada separuh pertama bergantung kepada faktor seperti eksport, perbelanjaan pengguna dan pelaburan. Kemungkinan, kenaikan harga minyak boleh memberikan beberapa faktor kepadanya," katanya sambil menambah angka kajian rasmi suku kedua akan diumumkan 29 Ogos ini. Beliau berkata demikian pada majlis 'Wanita Bersama Pemimpin' di Kuala Lumpur semalam.
Nor Mohamed, bagaimanapun berkata, aliran meningkat kadar inflasi yang melonjak sehingga 7.7 peratus bulan lalu dijangka tidak akan berpanjangan.

"Lonjakan inflasi dijangka berlaku untuk beberapa bulan saja, khususnya bagi Jun hingga Ogos dan kembali sederhana selepas itu... inflasi akan mencapai kemuncaknya pada Julai atau Ogos ini. "Dalam masa sama, kerajaan sentiasa prihatin terhadap kesannya ke atas rakyat negara ini, khususnya golongan berpendapatan rendah dan akan cuba meminimumkan kesannya ke atas golongan itu," katanya. Mengenai rebat tunai subsidi petrol, Nor Mohamed berkata, kerajaan setakat ini sudah membayar RM1.3 bilion kepada tiga juta pemilik kenderaan persendirian sejak 14 Jun lalu. "Jumlah pembayaran rebat itu dijangka mencecah sehingga RM6 bilion menjelang akhir Mac tahun depan," katanya.
Mengenai defisit bajet, Nor Mohamed berkata, ia dijangka meningkat jika purata harga minyak global meningkat melebihi paras AS$125 setong.

No comments:

47th QubicaAMF World Cup

47th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

46th QubicaAMF World Cup

45th World Cup

45th World Cup

44th World Cup

44th World Cup

43rd World Cup

43rd World Cup